Vardagsmat är för många ett ständigt bekymmer. Oftast tryter motivationen och idéer kring maten som ska lagas och ätas på vardagar. Det tar mycket tid och energi att planera och handla vardagsmat. För att underlätta vardagen och allt bestyr kring maten kan du testa en matkasse. När du ska välja en matkasse är det bra att fundera över vilket behov du har och välja en matkasse som överensstämmer med det. Exempelvis om du har barn kan en matkasse som är mer anpassad till barn vara att föredra. Det finns även bra matkassar som är helt veganska. När du väljer en matkasse sköter någon annan planeringen och plockar ihop alla varor som behövs, du behöver bara hämta ut matkassen.

Lägg tid på planering

Om du inte har en matkasse är det bra att försöka planera alla middagar som ska ätas på vardagarna i början på veckan. Gör en matlista på söndagen och skriv samtidigt en inköpslista på vad som behöver handlas. Det finns många fördelar med att handla efter en matlista, det blir mer ekonomiskt och du behöver lägga mindre tid på handling. Tänk på att aldrig handla när du är hungrig, då kan både det ena och det andra hamna i vagnen. På vardagarna är det oftast en stor fördel att försöka hålla maträtterna enkla. Försök välja mat som går snabbt att laga. Spara nya recept som du vill testa till helgen. När det krisar kan det vara skönt att ha något att plocka fram från frysen. Försök att laga lite extra mat någon gång som du kan frysa in och ha när du behöver något snabbt.

Inspiration till mat

När det finns barn i familjen kan det vara svårt att hitta inspiration till ny mat eftersom barn kan vara kräsna när det kommer till mat. När du är stressad och inte vet vad du ska laga för mat eller försöker hitta ny mat att laga är det bra att försöka sänka ribban. När du ska söka inspiration är ett tips att skriva in vilka ingredienser du vill ha i en maträtt plus recept i en sökning. Då kan du få upp väldigt bra receptförslag med den ingrediensen i. Det kan även vara en bra idé att ha olika temadagar för att få bra variation på maten men också inspiration. Det kan exempelvis vara att måndagar är vegetariska och torsdagar är en fiskdag. Om du har barn kan det vara en bra idé att kolla matsedeln på förskolan och skolan för att det inte ska bli samma eller liknande mat både till lunch och middag för barnen. För att alltid ha något att laga kan det vara bra att ha basvaror hemma. Se till att alltid ha ett basutbud av matvaror hemma, det kan vara en räddare i nöden.