Mat har blivit allt dyrare och påverkar hushållskostnaderna i hög grad. För dem som har en mindre inkomst blir de höga matpriserna mer kännbara, speciellt för seniorer. När du går i pension blir inkomsten lägre, vilket i sig är en omställning. Om du har en tight budget och vill sänka dina kostnader eller vill få mer pengar över till annat är ett tips att kolla in seniorrabatter som finns för personer över 55 år.

Få ner kostnaderna med seniorrabatter

Det finns seniorrabatter på allt möjligt. Du kan få rabatt på mobilabonnemang, elavtal, tidningar, receptfria apoteksvaror, husgeråd och matkassar. Exempelvis kan du genom att beställa en matkasse och genom seniorrabatter äta billigt 1-2 veckor beroende på erbjudandet. Men genom att nyttja rabatter på andra nödvändiga saker som på glasögon eller liknande kan du sänka dina kostnader och få mer utrymme i din ekonomi. När elpriserna har skjutit i höjden är det fördelaktigt att ta del av rabatter på elavtal.

Planera alla inköp

Du kan spara pengar på olika sätt med seniorrabatter. Det gäller att du planerar dina inköp och har koll på vilka seniorrabatter som erbjuds innan du gör ett inköp. För att ha koll på pengarna och inte leva över dina tillgångar är det också viktigt att du har en budget där du vet vad du behöver betala varje månad i fasta och rörliga kostnader. Då är det enklare att se hur du kan spara in pengar på olika sätt.

Mat är en stor utgift

Mat är en stor del av hushållskostnaderna, det går inte att komma ifrån. Men genom att dels försöka handla billigare mat, men också hitta recept på god mat som innehåller billiga ingredienser, kan du äta gott till en låg kostnad. Det finns faktiskt mängder med bra recept som du kan testa om du är intresserad av att laga billigare mat.

Hitta billiga råvaror

För att äta både billig och bra mat gäller det att fokusera på att hitta smarta livsmedel som har ett lågt pris. Exempelvis är torkade bönor och linser väldigt nyttiga och prisvärda. Både bönor och linser innehåller en stor mängd protein, fibrer och mineraler. Baljväxter överlag är perfekt att använda i olika maträtter som exempelvis grytor, soppor, sallader och gratänger.

Var flexibel vid matinköp

Planering är a och o för att lyckas äta mat till en låg kostnad. Ett tips är att du sätter dig ner i lugn och ro när du ska planera veckans mat. Ta en titt i kokböcker som du har och sök på internet efter billig mat. Bestäm sedan vilka maträtter som du ska tillaga under veckan. Kolla vad du har hemma i kyl, frys och skafferi och skriv sedan en inköpslista. Tänk dock på att vara flexibel när du handlar. Om något är på extrapris eller nedsatt kan du alltid byta en maträtt eller två.