Amorone är ett vin som för många kännetecknas av dess mycket överväldigande karaktär. För vissa är vinet alldeles för mäktigt, medan andra tycker att det är helt perfekt till både middagar och småtugg.

Det finns vissa ingredienser som vi ser som ett absolut måste när du vill kombinera amarone med mat eller tilltugg. Orsaken till varför är helt enkelt för att vinet besitter otroligt mycket smak och lätt kan ta över maträtter helt och hållet om det inte kombineras och matchas på bästa sätt. Hos Grapevine kan du läsa mer om amarone och var du hittar det kraftfulla vinet till bäst pris.

Vilka maträtter passar till amarone?

Att kombinera amaronevin med maträtter är långt ifrån enkelt. Vinet innehåller många komplexa smakkombinationer och ingredienser, som tillsammans ger vinet dess unika karaktär. För att balansera de kraftiga smakerna är det bäst att servera det till mat med sötma. Det kan till exempelvis vara rostade rotfrukter eller jordärtskocka. Även såser med lite sötma är utmärkta att använda som ett bra sätt att balansera smakerna.

Hur är det då med tilltugg? I detta fall rekommenderar vi nästan uteslutande parmesanost. Även små canapéer med viltkött kan passa sig för att få till de rätta smakerna. Vilt kött har ofta en mycket stark och rökig ton som gör att smakerna inte försvinner in i vinet. Istället slås de samman och ger dig en mycket kraftfull smakupplevelse där både mat och vin samarbetar för att lyfta varandra. En flaska amarone kostar mellan 70-500 kronor.