Mat påverkar kroppen på olika sätt och hur den påverkas beror på vad du faktiskt äter. Tänderna är något som hela tiden mer eller mindre påverkas av det du stoppar i munnen. För att tänderna ska ta minst skada är mat som innehåller en mindre mängd socker och så lite syra som möjligt bra att äta. Sockrad mat och söta drycker är en stor bov för tänderna och kan skapa dålig munhälsa. För att ta hand om tänderna på bästa sätt är det viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen. Det är även viktigt att du borstar tänderna på rätt sätt.

Livsmedel kan innehålla dolt socker

Godis, läsk och bakverk vet alla innehåller en större mängd socker men det finns faktiskt många livsmedel som du köper i mataffären som också innehåller en stor mängd socker. Det bästa är att ta för vana att alltid läsa innehållsförteckningen. Om socker står med bland de första ingredienserna så innehåller maten mycket socker. Det finns såklart utrymme för att äta socker men det är bättre att göra det vid väl utvalda tillfällen då du aktivt väljer det än att äta socker som är dolt i olika livsmedel. Genom att tänka på vad du äter kan du undvika frätskador på tänderna.

Sätt din egen nivå på matlagningen

För att ha koll på sockermängden i mat är det bästa att laga mat från grunden baserad på bra livsmedel. Du vet du precis vad maten innehåller. Det finns massor med bra recept på nätet som du kan hitta och testa om du vill prova att laga mer nyttig mat från grunden. När du lagar mat från grunden och skippar halvfabrikat kan du själv dosera sockermängden när du exempelvis bakar. Det finns även massor med bra recept på bakverk som är helt utan vitt socker. Förutom att tänderna mår bra av en mindre mängd socker gör även resterande delar av kroppen det. Det kan vara en omställning att börja laga mat från grunden med bra råvaror. Ett tips är att du börjar successivt och kanske byter ut någon rätt i veckan. Du behöver inte börja göra allt från grunden i ett svep. Sätt nivån efter vad som passar dig och din vardag.