Att ordna tillställningar med mycket mat är riktigt kul, men det är sällan en billig historia. Maten i sig kostar mycket pengar och sedan ska du också få till dukning och dekorationer. Med hjälp av våra riktigt bra budgettips kan du se till att få ut mycket godsaker med en relativt liten peng. Det kan t.ex. handla om att du har en snäv budget för festbuffén, bröllopsmaten eller för studentmottagningen – men det innebär inte att maten kommer bli tråkig.

För att lyckas med en billig och samtidigt god buffé gäller det att vara uppfinningsrik. Det är dock inte något man kan bli på beställning och ibland tryter helt enkelt fantasin mer än vad man vill. Här nedan kan du ta del av våra bästa spartips för festmaten!

3 tips för en billigare festmåltid

1. Handla efter säsong

Genom att välja grönsaker och råvaror efter säsong kan du spara in en hel del pengar. Ett riktigt bra exempel på detta är t.ex. färskpotatisen som säljs för bara några enstaka kronor under högsäsong. Jämför sedan detta med att försöka köpa jordgubbar i december. Svindyrt!

2. Baka och laga maten själv

Catering är lyxigt och bekvämt i all ära, men vill du spara pengar är det bättre att göra mycket av maten själv. Varför inte göra eget hembakat bröd eller egna kex? Du kan också dryga ut buffén med ett stort utbud av olika såser och röror, som dessutom går hand i hand med brödet. Mättande och billigt!

3. Laga inte för mycket

Ofta är man rädd för att maten inte ska räcka, men i de flesta fall blir det istället helt tvärtom och du får för mycket mat över. Kom ihåg att ju fler rätter du har, desto mindre kommer det också att gå åt av varje rätt.